JustJensen.net

Hvor langt skal man køre i en dieselbil og en elbil før elbilen er CO2-neutral?

Af Den 17. maj, 2024, under Elbil

Hvor langt skal man køre i en dieselbil og en elbil før elbilen er CO2-neutral?

For at bestemme, hvor langt man skal køre i en elbil (EV) sammenlignet med en dieselbil for at nå CO2-neutralitet, skal vi se på både produktionens CO2-udledning og driftsudledningen for begge biltyper. Forskning viser, at elbiler har en højere initial CO2-udledning grundet batteriproduktionen, men kan potentielt udligne dette over tid på grund af deres lavere driftsudledning.

Produktionens CO2-udledning

  • Elbiler (EV): Produktionen af lithium-ion batterier genererer en betydelig mængde CO2. Ifølge flere studier er produktionen af en elbils batteri den største CO2-udleder, som gør at den samlede produktionsudledning for en elbil er højere end for en konventionel bil (Kawamoto et al., 2019).
  • Dieselbiler: Produktion af dieselbiler medfører også CO2-udledning, men denne er generelt lavere end for elbiler, primært på grund af manglen på de store batterier (Gao et al., 2023).

Driftsudledning

  • Elbiler (EV): Den CO2-udledning, der er forbundet med driften af en elbil, afhænger af energikilden til elektriciteten. Hvis elektriciteten kommer fra vedvarende energikilder, er driftsudledningen meget lav. I lande med højt CO2-intensivt energimix, som Kina og Indien, kan driftsudledningen dog være højere (Doucette & Mcculloch, 2011).
  • Dieselbiler: Dieselbiler udleder CO2 gennem forbrænding af diesel under kørsel. Disse udledninger er konstant høje og kan ikke reduceres væsentligt uden teknologiske forbedringer eller brændstofskift (Sullivan et al., 2004).

CO2-neutralitetspunktet

Forskellige studier giver estimater på, hvor langt en elbil skal køre for at udligne den initiale højere CO2-udledning sammenlignet med en dieselbil:

  • Estimater viser, at elbiler skal køre mellem 20.000 og 80.000 km for at nå CO2-neutralitet i forhold til dieselbiler, afhængigt af energimixet i elproduktionen og bilens energieffektivitet (Smith, 2010).

Konklusion

Selvom elbiler har en højere initial CO2-udledning på grund af batteriproduktionen, kan de udligne denne forskel over tid på grund af lavere driftsudledninger, især hvis de oplades med vedvarende energi. Elbiler skal typisk køre mellem 20.000 og 80.000 km for at blive CO2-neutrale sammenlignet med dieselbiler.

Igen kommentarer endnu...

Kommenter...

Du skal være logget ind for at skrive en kommentar.

Leder du efter noget?

Søg på sitet her:

Fandt du hvad du ledte efter. ellers skriv en kommentar til os.

Hjemmesider

Musik

Venner på nettet

Arkiv

Alle artikler kronologisk...